Näin tuo ohje kuuluu:
Älä jäljittele orjallisesti ketään. Kulje rohkeasti omaa tietäsi äläkä yritä olla muuta kuin olet. Tee, mitä haluat tehdä ja ole mitä haluat olla. Ole aito yksilö. Älä seuraa toisten ihmisten menestyksen malleja. Voit tehdä elämästäsi sellaisen kuin haluat. Älä anna muiden sanella, mitä teet, vaan ole oma herrasi ja valitse oma elämäntyylisi. Vapaus on suurinta, mitä ihmisellä voi olla. Vaikka geenit ja ympäristö vaikuttavat siihen, millainen olet, ne eivät määrää valintojasi. Sinulla on vapaa tahto. Voit toimia sen mukaisesti.
Onko mahdollista olla aivan yksin oma itsensä? Kulttuuri ja kasvatus ovat muokanneet meitä monin tavoin. Olemme saaneet vanhempiemme geeniperinnön. Olemme saaneet elämässämme paljon kokemuksia ja vaikutteita. Emme tule tietoiseksi itsestämme ilman muiden ihmisten tukea ja palautteita.
Emme voi tehdä mitä vain, sillä elämme muiden ihmisten keskellä ja joudumme ottamaan huomioon heidän mielipiteensä ja palautteensa. Jere-sarjakuvassa Jere kertoo innoissaan vanhemmilleen, että kohta kun täytän 18, saan tehdä mitä haluan. Tämän kuullessaan vanhemmat saavat ankaran naurukohtauksen. Jere ei näytä ymmärtävän mistä on kysymys. Vanhemmat ovat oppineet, että omana itsenään olemisen rajat tulevat nopeasti vastaan.
Millainen tuo todellinen, aito minuus on? Kun olemme aidosti oma itsemme, vaikeudet ovat todennäköisiä, koska itsekkyyttä ei silloin tarvitse hillitä. Aito minuus ei tietenkään aina ole itsekäs, sillä se voi olla myös hyväntahtoinen. Tuo ilmaisu kuitenkin tarkoittaa sitä, että muiden mielipiteistä ei kannata välittää. Sellainen käsitys kostautuu ennemmin tai myöhemmin.
Myös aitouden käsite syntyy sosiaalisen kanssakäymisen tuotoksena. Se mitä uskomme aidoksi, voi olla epäaitoa ja mitä uskomme epäaidoksi voi olla aitoa. Aitoa objektiivista minuutta ei ole olemassa, on vain subjektiivinen kokemus sen olemassaolosta.
Haluamme uskoa vapaaseen tahtoon, vaikka monet tekijät rajoittavat valintojamme. Emme voi tehdä asioita, mihin kykymme ja taitomme eivät riitä. Elämässä on paljon rajoituksia, jotka täytyy hyväksyä. Unohdamme helposti, että toiset ihmiset eivät ole vain meitä rajoittamassa, vaan he ovat osaltaan vaikuttamassa siihen, että kehitymme ja kasvamme ihmisinä.
Myös kokemus, että ei voi olla lainkaan oma itsensä, on ahdistava. Se voi miellyttää muita, mutta tuntuu raskaalta ja rajoittavalta. Elämä on kuitenkin jatkuvaa neuvottelua oman minuuden ja muiden minuuksien välillä. Myös muilla on tarve olla oma itsensä. Vaikka kehotuksessa olla oma itsensä on paljon hyvää, meillä on taipumusta pettää itseämme ja kuvitella, että maailma hyväksyy meidät sellaisina kuin olemme. Kyseessä on puolitotuus.
Brown, M. (2003). Half truths. What’s right (and what’s wrong) with the clichés you and I live by. Manchester, NH: Sophia Press.