Helsingin Sanomien arvostelu Tunne vai järki -teoksesta

Markun uusin teos, Tunne vai järki (2014), arvosteltiin hiljattain, 12.6., Helsingin Sanomien Terveys-osiossa. Arvostelun kirjoitti Jaana-Mirjam Mustavuori:

Voit lukea arvostelun myös tekstinä seuraavassa:

Oppikirja järjestä ja tunteista

Psykologian emeritusprofessori Markku Ojasen uusin teos luotaa järjen ja tunteen suhdetta. Ojasen mukaan onnellisuus edellyttää tunteiden ja järjen tasapainoa. Ilman riittävää järjenkäyttöä ihmisen toiminta noudattaa hetken mielijohteita vailla selvää suuntaa, mutta täysin rationaalinen elämä on yllätyksetöntä, laskelmoivaa ja tunteetonta. Kirjassa pohditaan, millaista olisi sataprosenttisen järki-ihmisen elämä. Katoaisivatko rohkeus, luova hulluus, rakkaus ja huumori kokonaan?

Entäpä jos tekoja säätelisivät vain tunteet? Ihmiset kykenevät tunteiden vallassa toimiessaan uskomattomiin tyhmyyksiin ja julmuuksiin.

Kirjassa käydään läpi intuitioon, järjenkäyttöön, päätöksentekoon, tahdonvoimaan, vapaaseen tahtoon ja moraaliin liittyviä tutkimustuloksia. Siinä puhutaan myös tunneälystä, empatiasta, pakkomielteistä, asenteista, uskomuksista, uskonnoista ja onnellisuudesta.

Toimiiko?

Kirja esittelee amerikkalaisen valtavirtapsykologian tutkimustuloksia. Teos ei ole oma-apuopas vaan psykologinen lukukirja, lähes oppikirja. Sen luettuaan saa yleiskäsityksen siitä, mitä viime vuosikymmenten amerikkalaisissa ja joissain suomalaisissa psykologian tutkimuksissa on ajateltu ihmisen käyttäytymisestä. Välillä tunteiden ja järjen roolin pohdinta katoaa kokonaan, ja teoksesta tulee eräänlainen tutkimuskatsaus. Lukijan täytyy itse tehdä johtopäätöksiä lukemastaan, kaikkea ei pureskella valmiiksi. Teos sopii lukijalle, joka haluaa perehtyä käyttäytymistä koskevaan psykologiseen tutkimustietoon.

Oivalsin

Kovin voimakkaan tunnekuohun vallassa ei kannata tehdä suuria päätöksiä ja tärkeitä valintoja. Ojasen kirjan perusteella ihminen on ristiriitainen olento, jolla on usein suuret luulot itsestään. Hän elää monenlaisten värittyneiden tulkintojen ja suojaavien harhojen sekä myönteisten illuusioiden vallassa. Olisiko esimerkiksi pitkä parisuhde mahdollinen ilman illuusioita ja halua lukea kumppaniaan myönteisessä valossa? Elämässä välillä ihastuttaa, sitten taas vihastuttaa, ja toisinaan sydän meinaa pakahtua rakkauden ja onnen tunteista. Tunteiden vuoristoradalla mennään. Se on ihmisen osa.

Jaana-Mirjam Mustavuori

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *