Alla Markun artikkeleita tai luentoja, jotka voi ladata omalle koneelle luettavaksi:

Tarkemmat tiedot artikkeleista

  • Suomi, ihan oikeasti: Suomalainen onni (2015) (589 latausta)

    Teoksessa Kokka ga Yomigaeru Toki: Motarazaru Kuni de Aru Finrando ga Nandomo Saisei Dekita Riyuu - Suomi, ihan oikeasti (Furuichi, Noritoshi & Tuukka Toivonen, toim.). 2015. Tokio: Magazine House, 47–56.

  • B.F. Skinner (1279 latausta)

    Psykologian piirissä B.F. Skinnerin ajatuksia on usein tulkittu väärin, mikä johtuu siitä, että on luettu vain toisen käden lähteitä. Olen tavannut sanoa, että olen yksi niitä harvoja, jotka ovat lukeneet hänen kirjojaan ja kirjoituksiaan. Skinner oli avoimesti deterministi kaikkien niiden joukossa, jotka eivät kehtaa sitä tunnustaa. Skinner oli myös sosialisti ja pienten ratkaisujen kannattaja. Erikoinen yhdistelmä sekin! Skinnerin alkuperäisiin kirjoituksiin kannattaa perehtyä.

  • Patologiasta fortologiaan (1153 latausta)

    Psykologi O.J. Strümpfer halusi vuonna 1995 käyttää termiä fortologia termin positiivisen psykologia asemasta. Sana fortis tarkoittaa vahvaa. Sana kuvastaa tämän uuden suunnan pyrkimystä etsiä vahvuuksia ja tukea niiden merkitystä elämässä. Kirjassani Positiivinen psykologia olen kuvannut tätä uutta lähestymistapaa.

  • Psykoanalyysi (1142 latausta)

    Psykoanalyysi ei jätä ketään kylmäksi. Se herättää joko innostusta tai vastaväitteitä. Kuulun niihin, joita tämä persoonallisuusteoria ja psykoterapian suunta ei koskaan ole saanut syttymään. Vaikka Freudin merkitystä ei ole syytä vähätellä, olisi omituista ja tieteen kannalta murheellista, jos hän olisi sata vuotta sitten keksinyt kaiken olennaisen ihmisestä ja terapiasta. Freudiin kannattaa tutustua, mutta aika on tehnyt työtään myös hänen teorioidensa suhteen.

  • Suomalaisten hyvinvointi (1109 latausta)

    Tässä koosteessa on suomalaisten hyvinvointia kuvaavia tietoja vuosilta 2003 – 2007. Tilanne ei tästä olen viidessä vuodessa sanottavasti muuttunut. Hyvinvointikokemukset ovat hämmästyttävän pysyviä jopa 10 tai 20 vuoden viiveellä.

  • Kuinka minästä tuli ongelma? (9058 latausta)

    Kun luin heti tuoreeltaan Roy Baumeisterin artikkelin How the self become a problem? innostuin siitä kovasti. Olen tätä artikkelia käyttänyt monissa kirjoissani. Hyvä on kuitenkin muistaa, että minuuden ja yksöllisyyden vahvistuminen ei suinkaan ole vain ongelma, vaan myös ihmisarvon perusta.

  • Muisti ja muistaminen (1191 latausta)

    Tämä muistiin liittyvä kirjoitus syntyi, koska aina silloin tällöin törmää siihen, että muisti ja muistaminen ymmärretään väärin. Aika yleinen on näkemys, että muisti taltioi kaiken sellaisenaan, mutta asioita on vaikea palauttaa mieleen. Kenties hypnoosi voisi tässä auttaa, ajatellaan. Kuitenkin muisti on alun alkaen valikoiva ja muistissa asiat muuttuvat. Tapahtuneita asioita ei voida palauttaa mieleen, sillä muistaminen on hyvin subjektiivista.

  • Psykologia tieteenä (972 latausta)

    Tämä pitkä artikkeli kuvaa psykologian eri suuntia ja tulkintoja. Olen käyttänyt sitä Tampereen yliopistossa pitämieni luentojen tukena. Kyseessä on tiivis oppikirja psykologian tulkinnoista, menetelmistä ja teorioista.

  • Minä, sisäinen motivaatio (7855 latausta)

    Tämä artikkeli on jo lähes 20 vuoden ikäinen, mutta perusasiat eivät ole muuttuneet miksikään. Tämä hieno termi tarkoittaa sitä, että on oltava aitoa innostusta ja kiinnostusta johonkin asiaan, jotta sitä haluaisi ja jaksaisi tehdä. Kun ihmisten autonomia vahvistuu, heitä on yhä vaikeampi pakottaa mihinkään ulkoisin keinoin. Ulkoinen motivaatio on aina hyvin haavoittuva siinä mielessä, että ulkoisen motivoinnin – olipa se myönteistä tai kielteistä – poistuessa halu tehdä jotakin laimenee herkästi.

  • David Le Breton - Genetic Fundamentalism or the Cult of the Gene. Tiivistelmä (1476 latausta)

    Markun suomenkielinen tiivistelmä David Le Bretonin artikkelista Genetic Fundamentalism or the Cult of the Gene. Alkuperäinen artikkeli julkaistu Body & Society, 2004, 10, pp. 1-20. Ranskalainen filosofi David LeBreton pohtii kirjoituksessaan niitä vaikeita eettisiä kysymyksiä, jotka liittyvät sikiötutkimuksen kehittymiseen. Hän kysyy suoraan, missä menee se raja, jossa vammaisuus vielä voidaan hyväksyä. Kenellä on elämisen oikeus? Millainen elämä on arvokasta?

  • Minäteoriat (8533 latausta)

    Ihmisen kehityksen yksi jännittävämpiä asioita on minuuden kokemus. Ei siis ole ihme, että siihen liittyy monenlaisia teorioita ja tulkintoja. Tämä kirjoitus esittelee klassisia minuuteen liittyviä teorioita.

  • Masennuksen arvoitus (1282 latausta)

    Masennukseen liittyy monia arvoituksia tieteen näkökulmasta. Masennus ei tietenkään ole arvoitus yksilön itsensä näkökulmasta, mutta masennusta tutkivissa tieteissä joudumme pohtimaan esimerkiksi rajavetoa normaalin alakulon ja surun ja varsinaisen masennuksen välillä. Arvoitus on yhä sekin, millaiset tekijät lopulta laukaisevat masennuksen.

  • Terveyskirjojen viidakossa hapuilevalle (989 latausta)

    Suomen lääkärilehden arvostelu kirjasta Hyvinvoinnin käsikirja