Markku Ojanen, psykologian emeritusprofessori

Väitellyt 1975, toiminut apulaisprofessorina, professorina ja johtajana Tampereen yliopiston psykologian laitoksella vuodesta 1975 alkaen. Eläkkeelle hän siirtyi 1.8.2008. Emeritus-sopimus yliopistoon vuodesta 2008 lähtien.

Keskeisimmät tutkimusalueet ovat olleet

 • syövän psykososiaaliset tekijät,
 • mielenterveys,
 • kuntoutus,
 • terveyspsykologia,
 • liikunta ja hyvinvointi,

 • työhyvinvointi,
 • itsetuntemus,
 • positiivinen psykologia,
 • onnellisuus ja
 • valehtelun psykologia.

On mukana Tampereen kaupunkilähetyksen ja Avain-säätiön toiminnassa hallituksen jäsenenä. Tampereen alueen ihmistieteiden eettisen toimikunnan puheenjohtaja 2011-2016. Useita julkaisuja ulkomaisissa ja kotimaisissa tiedelehdissä. Osallistunut useisiin työyhteisöjen, hoidon ja kuntoutuksen kehittämishankkeisiin, joista merkittävin oli Skitsofrenian hoidon ja kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämisohjelma vuosina 1984-1992.

Suomen mielenterveysseuran valtakunnallinen mielelenterveyspalkinto 2013, Liikuntatieteellisen seuran kultainen ansiomerkki 2013 ja ansioristi Liikuntakulttuurin ja urheilun hyväksi 2017.

Kirjoittanut 34 yllä mainittuja aiheita käsittelevää kirjaa yksin tai yhdessä muiden tekijöiden kanssa. Viimeisimmät kirjat ovat Voiko persoonallisuus muuttua? (PS-Kustannus, 2019), Kysymyksiä onnellisuudesta, (Basam Books, 2019), Onnellisuuksien oivaltaja, (PS-kustannus, 2018), Vaihtoehtoisia faktoja – Miksi valehtelemme, (Minerva, 2017), Kaikki on hyvin juuri nyt. 100 onnellisuuden paradoksia, (Minerva, 2015), Tunne vai järki, (Minerva, 2014).

Pitää yleisöluentoja onnellisuudesta,(työ)hyvinvoinnista, liikunnasta ja muista positiiviseen psykologiaan liittyvistä aiheista. Yleisöluentoja on vuosittain 40-50. Haastatteluja eri medioissa saman verran.

Suosituimmat luentoaiheet ovat olleet Onni, ilo ja hyvinvointi, Yhteinen onni – paras onni, Voiko työssäkin olla onnellinen? Voiko onnea edistää? Liikunta ja hyvinvointi.

One thought to “Lyhyesti”

 1. Dr. Metz, Aino-Marjatta sanoo:

  Hyvä herra professori Ojanen,

  löysin nettisivunne lokakuisen esitelmäilmoituksen kautta. Olen iloinen, että psykologian professori on monien muiden aiheiden ohella myös uskon asioiden puolesta puhuja. Toivon, että voin tavata Teidät jonkun esitelmätilaisuutenne yhteydessä, kun olen seuraavan kerran Suomessa ja Tampereen seuduilla.

  Monin terveisin, Aino-Marjatta Metz
  ________________________________________
  Dipl.-Ing. Dr. A-M. Metz
  Master of Organizational Psychology
  Zertif. Coach für Systemisch-Interaktives Coaching

Kommentointi on suljettu.