Gold of the Seven Saints

Gold of the Seven Saints (1961)

Irlantilainen Shawn Garret (Roger Moore) joutuu ostamaan henkensä kultahipulla, mikä herättää McCracken (Gene Evans) -nimisen miehen huomion. Garretin toveri Jim Rainbolt (Clint Walker) on tämän toilailuista harmissaan ja aavistelee ikäviä seurauksia. Garret ja Rainbolt ovat sitkeiden yritysten jälkeen löytäneen hyvän kultasuonen ja haluavat vaihtaa kultansa rahaksi. Pitkällä ja vaivalloisella matkalla he tapaavat meksikolaisen Gondoran (Robert Middleton), joka myös kiinnostuu kullasta. McCracken käyttää kaikki keinot saadakseen kullan. Toverukset saavat pulaan joutuessaan avukseen Doc Gatesin (Chill Wills), joka hänkin haluaa osansa kullasta. Meksikolaista naiskauneutta edustaa Leticia Roman (Tita).

Elokuvan on ohjannut Gordon Douglas ja sen ovat käsikirjoittaneet Leigh Brackett ja Leonard Freeman. Douglas on tehnyt useita lännenelokuvia, joista on vaikea nostaa parasta esiin. Paras lienee Rio Conchos. Leigh Brackett oli joko yksin tai toisena käsikirjoittamassa Rio Bravoa, El Doradoa ja Rio Loboa, joista etenkin kaksi ensimmäistä ovat erinomaisia, kuten kaikki hyvin tietävät. Elokuvassa näkyy valmistusvuosi 1961 siten, että se on jonkin verran väkivaltaisempi kuin mitä 1950-luvun elokuvat yleensä olivat. Westernien kulta-aika alkoi olla takanapäin. Samana vuonna valmistuivat kuitenkin The Last Sunset, The Misfits, The Comancheros, Two Rode Together ja One-Eyed Jacks, joissa vanhat ja uudet ideat yhdistyivät. Selvästi uudet tuulet tulivat kuitenkin vasta hiukan myöhemmin Euroopasta. Saksalaiset ja italialaiset lännenelokuvat eivät vielä olleet saapuneet Yhdysvaltoihin.

Elokuvan juonessa on aika paljon yhtäläisyyksiä Sierra Madren aarteeseen, joskin kumpikin päähenkilöistä on kaverilleen lojaali loppuun saakka. Garret on innokas, kokematon ja itsetietoinen nuori mies ja saattaa vakaan ja rauhallisen Rainboltin vaikeuksiin. Monen vuoden yhteiset vaivat ja koettelemukset ovat kuitenkin hitsanneet heidät mainioksi taistelupariksi. Roger Moore on elokuvassa suorastaan ärsyttävä. Erityisesti hänen irlantilainen puhetyylinsä tuntuu kiusalliselta, vaikka irlantilaisia lännessä varmaan oli siinä kuin muitakin eurooppalaisia. Ehkä syynä oli vain se, että Mooresta ei oikein ole lännenmieheksi. Hän sopii kyllä Maverick-sarjaan, mutta ei känsäkouraiseksi kullankaivajaksi. Walker on vakuuttava tyynenä jättiläisenä, joka tarvittaessa ottaa ohjat käsiinsä. Evans, Wills ja Middleton ovat osissaan mainioita kuten aina. Erityisesti Evans loistaa pirullisen konnan roolissa. Monikaan ei näissä osissa ole parempi kuin Evans.

Gold of the Seven Saints ei kuitenkaan ole erityisen hyvä länkkäri, jos ei huonokaan. Vahvuutena ovat upeat vuorimaisemat; kuvaajana olikin maineikas Joseph Biroc. Näin elokuvan aikanaan laajalla Cinemascope-kankaalla Forssassa. Sellaisena se pitäisi nähdäkin eikä pienessä ruudussa. Moorea lukuun ottamatta näyttelijät hoitavat osin kaavamaiset tehtävänsä hyvin, jopa erinomaisesti, mutta silti jotakin puuttuu. Suurin ongelma on ilmeisesti käsikirjoitus, joka liikaa seuraa Sierra Madren aarretta. Käsikirjoituksen pohjana ollut Steve Frazeen romaani on Brian Garfieldin oppaan mukaan huomattavasti parempi. Silti arvioisin, että elokuva on jonkin verran mainettaan parempi.