The Guns of Will Sonnett

“It’s not a brag, its a fact” sanoo Will Sonnett lähes jokaisessa jaksossa. Hänellä on siihen syytä, sillä huolimatta 72 vuoden iästään hän on yhä nopeampi aseen käyttäjä kuin kuin kukaan muu, jonka hän 50 sarjan jaksossa kohtaa. Häntä nopeampi on ehkä vain hänen poikansa James, jota hän yhdessä pojanpoikansa Jeffin – siis Jamesin pojan – kanssa etsii. James on tunnettu revolverisankari, mutta ei suinkaan rikollinen, vaan kaikkialle ehtivän maineensa uhri. Poika ole koskaan nähnyt isäänsä. Kyse on siis myös omien juurien etsimisestä. Isoisä on hänet kasvattanut. Jaksot alkavat lähes poikkeuksetta siten, että isoisä ja pojanpoika ratsastavat jotakin uutta kaupunkia kohden, jossa James huhujen mukaan on nähty. Sarjan juoni on juuri tämä: isä etsii poikaansa ja poika isäänsä. Matkan varrella tavataan niitä, jotka haluavat kostaa myös James Sonnettin sukulaisille, mutta myös niitä, jotka ovat ystävystyneet hänen kanssaan. James on jatkuvasti liikkeessä, sillä monet vaanivat hänen henkeään. Hän on matkoillaan toimittanut monta saapaskukkulalle.

Will ja Jeff Sonnett ovat etsintänsä varrella halukaita auttamaan avun tarpeessa olevia. He esimerkiksi löysivät pienen orvon tytön, joka oli menettänyt molemmat vanhempansa. He toivat hänet kaupunkiin ja tekivät parhaansa löytääkseen hänelle kodin. Tällä kertaa kävi niin, että tyttö itse löysi itselleen kodin. Hellyttävä tarina. Sopiva joulun aikaan katsottavaksi. Isoisä opettaa lähes jokaisessa sarjassa jotakin pojanpojalleen. Kyse on aina jostakin moraaliin tai arvoihin liittyvästä asiasta. Kyseessä on siis samalla mestari ja oppipoika-suhde. Isoisä on uskonnollinen mies. Jokaisen jakson päätteeksi hänen kuullaan rukoilevan heidän ratsastaessaan uusia kaupunkeja kohden. Jeff on herkkä isänsä maineen vuoksi ja on valmis ottamaan tarpeettomiakin riskejä isän kunniaa puolustaessaan. Isoisä joutuu hänet monet kerrat pelastamaan. Monien sarjojen ja elokuvien juoni rakentuu sille, että toinen tai yksi joukosta joutuu kiivautensa takia pulaan, josta harkitseva kumppani hänet sitten pelastaa.

Sarjan tasoa nostaa Walter Brennan isoisä Will Sonnettin osassa. Hän on taitava, karismaattinen näyttelijä, johon huomio herkästi kohdistuu. Oscarit ovat osuneet oikeaan osoitteeseen. Muistamme hänet mm. elokuvista The Westerner, My Darling Clementine, Red River, Blood on the Moon, Along the Great Divide, The Far Country, The Proud Ones, Rio Bravo ja How the West Was Won. Siinä on komea luettelo! Brennanilla oli ennen tätä osaa monivuotinen kokemus televisiosta komediasarjasta The Real McCoys. Brennan syntyi 1894 ja kuoli 1974. Osien joukkoon mahtuu sekä konnia että sankareita. Jeff Sonnettia esittää Dack Rambo, toinen näyttelevistä kaksosista. Molemmat kuolivat varhain. Will Sonnettina esiintyy muutamissa jaksoissa Jason Evers.

Sarjaa filmattiin kaikkiaan 50 jaksoa vuosina 1967-69. Tuttuja kasvoja tulee vastaan lähes jokaisessa jaksossa. Heistä mainittakoon R.G. Armstrong, Joan Blondell, Robert Wilke, William Smith, Dub Taylor, Jim Davis, Stroher Martin ja James Best. Lähes puolet jaksoista on ohjannut Jean Yarbrough, mutta yksittäisiä jaksoja ovat ohjanneet myös Thomas Carr, Richard Sarafian, Jack Arnold ja Michael O’Herlihy. Sarjaa filmattiin väreissä niin kuin tuohon aikaan jo oli tapana. Sarjaa tuottivat Danny Thomas ja Aaron Spelling. Kumpikin on tuottanut monia suosittuja sarjoja. Brennanin poika Andy oli myös tuotannossa mukana ja ohjasikin yhden osan.

Sarja ei koskaan nouse klassikoksi, mutta mukana on joitakin hyviä jaksoja. Will ja Jeff kohtaavat monenlaisia ihmisiä retkillään. Juonena on joko se, että he joutuvat tekemisiin Jamesin vihamiesten tai maineen etsijöiden kanssa tai sitten he vain tempautuvat mukaan jokin kylän tai kaupungin ihmiskohtaloihin. Usein kaupungissa on joku revolverisankari tai häikäilemätön vallankäyttäjä, jonka tekemisiin sankarimme puuttuvat. Sarjan tekee katsomisen arvoiseksi Brennan ja edellä mainitut sivuosien esittäjät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *