Nettiviikko 47/2005

Markun nettiviikon 47, jossa on asiaa mm. romanttisesta tiedekäsityksestä, pyörätuolissa matkaa taittavan arjesta ja maailmantalouden tilasta.

  1. Keskustelin hiljattain tieteestä poikani Martin kanssa. Valitin valmistautumista tulosneuvotteluihin, jotka tuntuivat turhalta rituaalilta. Puhe tuloksista taloudellisessa mielessä on kaukana siitä tiedemallista, jota itse edustan. Martti oli kanssani samaa mielta. “Varmaan on turhauttavaa puhua tieteellisista asioista talouselämän kielellä. Tässä vaikuttaa tuo kaamea Edisonin malli. Tiedehän validoi itse itsensä”, Martti sanoi. “Minulla on romanttinen käsitys tieteestä ja taiteesta”, hän jatkoi. Minä säestin häntä mielihyvin, sillä isällä ja pojalla on 40 vuoden ikäerosta huolimatta aivan samanlainen käsitys tieteestä. “Tietenkin tieteessä on aina ollut mukana hyeenoja, jotka Edisonin lailla raatelevat sen, mitä oikea tiede saa aikaan.” Edison oli vielä harmiton askartelija sen rinnalla, mitä pommien ja myrkkyjen valmistajat ovat saaneet aikaan tai mitä tuhoa suuret koneet saavat aikaan luonnossa.

  2. Olin viime perjantaina kokouksessa yliopiston päärakennuksessa. Minut pysäytti pyörätuolia työntävä naishenkilö. Yritin kohteliaasti pitää hänelle ovea auki, mutta hän istuttikin minut pyörätuoliin ja kehotti yrittämään pääovesta ulos. Eihän siitä mitään tullut. Oli mahdotonta pitää ovea itse auki ja vielä vaikeampaa oli ylittää pyörätuolilla korkeaa kynnystä. Sain ihan hyvän opetuksen, mitä tässä olen jakamassa muillekin. Vähintäänkin tuo kamala kynnys pitäisi poistaa tai tehdä sellaiseksi, että siitä pääsee pyörätuolilla. Toivottavasti älyämme pitää ovia auki sitä tarvitseville, vaikka siihenkin saisi löytyä jokin sellainen keino, joka antaa mahdollisuuden päästä yksin sisään yliopistoon. Kuka tahansa meistä voi joutua pyörätuoliin ja joutuu silloin todistamaan kulkemisen vaikeudet.

  3. Maailmantalouden pystyssä pysyminen ihmetyttää vuosi vuodelta enemmän. Miten Yhdysvaltain talous kestää yhä kasvavan ja valtavaksi paisuneen velan? Mistä velkarahat tulevat? Ovatko sheikit, mafiosot ja optiomiljönäärit niitä, joilta nuo rahat tulevat? Tavallinen ihminen ei voi kovin kauan elää yli varojensa, mutta valtiot voivat näköjään toimia toisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *