Uusi teos Onnellisuuden käsikirja (2013) julkaistu!

Markun toinen vuoden 2013 uusi monografia, Onnellisuuden käsikirja, on juuri julkaistu.

Teosta voi tällä hetkellä tilata muun muassa kirjan julkaisseen Perussanoman verkkokaupasta – myöhemmin myös Markulta! Kiitokset Perussanomalle kirjan kustantamisesta. Myöhemmin tulossa on myös muutamia esimerkkikatkelmia kirjan luvuista – jos kirjakauppaan ei pääse selailemaan, tai luennolle katsomaan, viimeistään niiden avulla osaa päättää, olisiko Markun tämänkertainenkin onnellisuuskirja kiinnostavaa luettavaa:

Onnellisuusaiheiset kirjat herättävät sekä suurta innostusta että hymähtelyä. Mistä lukija voi tietää, millaiset tiedot ja ohjeet ovat järkeviä ja toimivia?

Tämän kirjan tavoitteena on arvioida monenkirjavien ohjeiden hyödyllisyyttä ja hyödyttömyyttä, erotella jyviä akanoista sekä arkijärjen että tutkimuksen avulla. Miten eri neuvot toimivat terveen järjen näkökulmasta? Entä onko olemassa tutkimusta, joka tukee eri lähteissä annettuja onnenohjeita ja lupauksia?

Professori Markku Ojanen on käsitellyt onnellisuutta ja ihmisen henkistä hyvinvointia lukuisissa kirjoissa.

“Kerran eräs haastattelija kysyi minulta hölmöintä kuulemaani onnellisuusohjetta. -Siinä oli sytyke tämän kirjan kirjoittamiseen”

Muista myös Markun tämän vuoden toinen teos, Minerva kustannuksen Murra onnellisuuden esteet!

Tervetuloa kokonaan uudistetuille sivuille!

006Olemme pitkäksi venähtäneen kehitystauon aikana siirtyneet käyttämään kotisivulla laajasti hyödynnettyä WordPress-alustaa – vanhan, hankalasti päivitettävän sivuston jäädessä onneksi nyt historiaan.

Jos sivustolla on ollut hiljaista, Markku itse on ollut sitäkin aktiivisempi; hän on vuodesta 2009 lähtien julkaissut kuusi kirjaa ja ollut mukana kirjoittamassa kolmea. Kaksi aivan uutta onnellisuuskirjaa on myös tulossa – Onnellisuuden esteet tulee keväällä Minervan kustantamana, Onnellisuuden käsikirja Perussanomalta. Kirjoja on nyt helppo ostaa sivuston uudesta kirjakaupasta.

Aivan uutena ominaisuutena voit löytää nyt Markun tuotannon helposti kokonaisuudessaan täältä. Kaikista kirjoista löytyy paljon tietoa. Markun kalenteri on nyt kokonaisuudessaan Google Calendarissa, ja voit seurata sivupalkista, missä Markku milloinkin esiintyy. Esiintymispyyntöjä ja -tiedusteluja voi lähettää täältä.

Niin ikään uutta sivustolla on, että Markun tekemät televisio- ja radiohaastattelut löytyvät YouTubesta. Sivustolle on myös lisätty paljon uutta sisältöä – arkistoa on nyt helpompi selata, ja uusia lehtijuttuja on tiedossa kymmeniä.

Tervetuloa!

 

Nettiviikko 5/2013

Olin Maarit Tastulan haastateltavana 28.12. Seitsemäs taivas -ohjelmassa. Itselleni jäi myönteinen kuva, sillä Tastula on taitava haastattelija. Hän näkee paljon vaivaa ottaessaan selvää haastateltavasta. Omia esiintymisiä ei tee mieli katsella, sillä aina tulee mieleen asioita, joita olisi voinut sanoa paremmin. Positiivista palautetta on kuitenkin tullut. Juuri eilen eräs henkilö sanoi katselleensa kolme kertaa tuon ohjelman sen takia, että hän piti mielipiteistäni.

Sain tilaisuuden arvioida muutamia uusia kirjoja Tieteen päivillä 10.1. tiedekirjaraadin jäsenenä. Innostuin kirjoittamaan arvioita aika laajasti, niin laajasti, että sellaisten esittelyyn ei olisi ollut aikaa tilaisuudessa, jossa neljä henkilöä esitti tunnin aikana arvioita viidestä kirjasta. Nämä laajat arviot kirjoista löytyvät täältä. Raadissa piti antaa myös arvosana yhdestä viiteen. Annoin viitosen, eli täydet pisteet, Valomerkistä ja muista nelosen. Arvioitavat kirjat olivat

  • Annamari Vänskä: Muodikas lapsuus
  • Anna-Leena Siikala: Itämerensuomalaisten mytologia
  • Pirkko Muikku-Werner: Ilkeilyn kahdet kasvot
  • Jussi Laitinen: Valomerkki
  • Esko Valtaoja: Kaiken käsikirja

Viimeistelen parhaillaan kahta onnellisuuskirjaa, joista toinen, Onnellisuuden esteet tulee keväällä Minervan kustantamana, toinen Onnellisuuden käsikirja Perussanomalta. Kummassakin kirjassa näkyy lisääntyvä kriittisyyteni onnellisuuden ohjeita kohtaan. Suurin osa ohjeista menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Tämä tietenkin pätee kaikkeen muuhunkin hyvinvointia koskevaan tietoon. Tarjolla on paljon asiallisia lehtiä, jotka ovat täynnä ohjeita terveydestä ja ihmissuhteista. Niitäkään ohjeita ei noudateta. Lue lisää

Uudistava usko (2011)

Uudistava usko. 2011. Perussanoma Oy. 258s.
ISBN 978-951-888-584-2

Katso myös teoksen parikirja Ahdas ateismi (2011)!

Psykologian professori Markku Ojasen ateismia ja uskoa käsittelevän parikirjan itsenäinen toinen osa. Kirjassa pohjaudutaan tutkimukseen siitä, mitä tiedetään ihmisten käyttäytymisen syistä ja hyvinvoinnista. Miten uskonto (lähinnä kristinusko) näkyy moraalissa ja hyvinvoinnissa? Mitä ihmiset tekevät ja mitä he kokevat? Miten he perustelevat tekojaan?

Ahdas ateismi (2011)

Ahdas ateismi. 2011. Perussanoma Oy. 258s.
ISBN 978-951-888-583-5

Katso myös teoksen parikirja Uudistava usko (2011)

Psykologian professori Markku Ojasen ateismia ja uskoa käsittelevän parikirjan itsenäinen ensimmäinen osa. Tässä kirjassa Ojanen käy läpi ateismin uskontokritiikkiä sekä pohtii uskonnon ja tieteen suhdetta. Hän kysyy myös, miten uskovat ovat reagoineet kritiikkiin ja hahmottelee uskonnon puolustusta.

Onnellisuusprofessorin päiväkirja (2009)

Onnellisuusprofessorin päiväkirja. 2009 Kauniainen: Perussanoma Oy. 328s.
ISBN 978-951-888-503-3

Onnellisuus on arvoituksellista, mutta samalla jotakin aivan arkista. Onni pakenee, mutta silti sen eteen voidaan tehdä jotakin. Onnellisuus on arkielämässä jossakin taustalla, mutta kuitenkin hyvin lähellä. Onnea on vaikea määrittää, mutta silti jokainen sen tuntee ja tietää. Mikä lopulta on ihmisen tila? Ovatko ihmiset onnellisia vai onnettomia?

Professori Markku Ojanen on pitänyt onnellisuudesta yli sata luentoa ja kirjoittanut aiheesta kolme kirjaa. Teema jaksaa kuitenkin yhä kiinnostaa ja yllättää uusilla näkökulmilla. Onnellisuuusprofessorin päiväkirjassa kysymys on hyvästä elämästä, hyvinvoinnista ja elämän mielekkyydestä. “Joskus olen jopa kiivastunut jostakin asiasta. Silloin olen purkanut sen päiväkirjaan, näinhän moni muukin tekee. Mitä enemmän onnellisuutta pohtii, sitä yllättävämpien asioiden huomaa siihen kietoutuvan.

Hyvä, paha ihminen (2006)

Hyvä, paha ihminen. 2006. Kauniainen: Perussanoma. 302s.
ISBN 951-888-424-2

Päästä meidät pahasta – onko se mahdollista?

“Onnellisuusprofessori” Markku Ojanen tarttuu haastavaan ja vaikeaan aiheeseen: pahan todellisuuteen. Mikä on ihmisen perusluonto? Voiko pahuutta tieteellisesti selittää? Onko pahuus ihmisen biologinen ominaisuus; entä mikä osuus on kasvuympäristöllä? Miten hyvä Jumala sallii pahan?

Tekijä pohtii asiantuntevasti pahuuden perussyitä, pahuuden ja kielteisten tunteiden yhteyttä, vallan turmelevaa vaikutusta, arkista pahuutta, uskontoa vihan välikappaleena, terrorismin leviämistä, mutta myös pahuuden ja itsekkyyden voittamista, hyvää elämää, läheisten ihmissuhteiden eheyttävää vaikutusta, luottamusta, rakkautta ja iloa.

Onnellisuudesta paljon puhuneen ja kirjoittaneen ei ollut helppo tarttua pahuuteen. Siitä on kirjoitettu niin paljon. Kuitenkin pahuus on onnen suurin este. Aihe ei jättänyt minua rauhaan. Mitä enemmän kirjoitan, sitä vaikeammaksi tehtävä tulee.

Kirjoitan kahdella – tai oikeastaan kolmella – tuolilla istuen. Usko, tiede ja taide ovat elämässäni vahvasti kietoutuneet yhteen. Tarkastelen pahuutta ja hyvyyttä sekä uskon että tieteen näkökulmista. Pahuutta ei voi olla ilman hyvyyttä eikä hyvyyttä ilman pahuutta. Nämä kietoutuvat kirjassa toisiinsa; alussa puhutaan enemmän pahuudesta, lopussa hyvyydestä.

Hyvä, paha ihminen. 2006. Kauniainen: Perussanoma. 302s. (2472 latausta)

Etu- ja takakansi, kahden sivun sisällysluettelo.