Nettiviikko 33/2006

Viikon 33 aluksi Markku ehti pohdiskella, kuinka paljon olosuhteilla on vaikutusta ajatteluun.  Mukana on myös tarkempaa informaatiota Markun tulevista kirjoista Onnellisuus (WSOY), Hyvä paha ihminen (Perussanoma) ja Ihmiselämän harhat (WSOY).

Myös psykologian laitoksen johtajuuden jääminen pois Markun työsarasta saa osakseen pohdintaa. Koko nettiviikon voit lukea jatkamalla täyteen artikkeliin kuten yleensä.

Kesä on ollut kuuma ja kuiva, kuten jokainen on voinut todeta. Kuumuus ei ole haitannut kirjoittamista, sillä olen suurella innolla paneutunut kirjoittamaan kirjaa positiivisesta psykologiasta, jonka Edita on luvannut kustantaa. Paljon positiivista olen saanut jo tekstiin mukaan, mutta samalla tulevat mieleen kaikki ne elämän vaivat, ahdistukset ja kurjuudet, joiden keskellä joudumme elämään. Nämä eivät suinkaan mene elämässä tasan, vaan joidenkin elämässä tuskaa käsittämättömän paljon. Jopa Suomessakin, saati sitten jossakin köyhyyden, nälän ja sotien runtelemissa maissa. Ihmisten sopeutumiskyky ja toiveikkuus ovat valtava voimavara, mutta rajansa niissäkin. Kirjaa tehdessäni minulle on ollut yllätys, miten paljon onnellisuudesta puhuttiin ja kirjoitettiin jo keskiajalla ja erityisesti 1600-luvun lopusta alkaen. Sekä papit että filosofit kirjoittivat lukuisia onnellisuuden oppaita. Onnellisuus oli vahvasti esillä sekä Ranskan vallankumouksessa että Yhdysvaltain itsenäistyessä.

Sain runsas viikko sitten postista uuden kirjani Onnellisuus (WSOY) tekijäkappaleet. Enpä taida avata ainakaan lähiaikoina tuota kirjaa, sillä aina löytyy jotakin sellaista, jota vielä tekisi mieleni korjata. Kun aikaa kuluu vähän enemmän, saattaa löytyä sellaisiakin kohtia, joihin on tyytyväinen. Kirjani Hyvä paha ihminen (Perussanoma), johon poikani Martti tekee kannen, menee tällä viikolla tekstinkäsittelyyn ja sitten pian kirjapainoon. Kirja ilmestynee syksyllä. Kolmas kirjani, Ihmiselämän harhat, on jo pitkään ollut valmiina. Sen on määrä ilmestyä keväällä WSOYn kustantamana.

Elokuun ensimmäisenä luovutin psykologian laitoksen johtajuuden professori Jari Hietaselle. Tämä ratkaisu tuntuu nyt oikein hyvältä, sillä välillä vastuun paino tuntui raskaalta. Laitoksille tuleva perusrahoitus on vähentynyt, mikä voi merkitä virkojen vähentymistä lähivuosina, ellei muutosta tapahdu. Suuressa viisaudessaan valtio on kyllä lisännyt kilpailtavaa rahoitusta, joka ei anna mahdollisuuksia pitkäjänteiseen suunnitteluun. Tämä lienee tarkoitus, koska silloin voidaan käydä pudotuspeliä. Ensin on jatkuvasti lisätty ylipistojen ja korkeakoulujen määrää ja kun niitä sitten on ilmiselvästi liikaa, pannaan ne taistelemaan keskenään. Taistelu ulotetaan aina työntekijöihin saakka, jotka on saatettu uuteen motivaatiota syvään palkkausjärjestelmään. On aika paradoksaalista, että yksilöä korostava kulttuuri ei lainkaan luota yksilöön, vaan kehittelee kaiken maailman ulkoisia kannustusjärjestelmiä.

Olemme taas energiakriisin kynnyksellä. Elämme spekuloijien kulta-aikaa. Demokraattisten maiden yhteenliittymä EU on tuottanut mitä ihmeellisempiä ohjeita ihmisten vapauksien rajoittamiseksi, mutta ei uskalla kajota esimerkiksi autoteollisuuteen. Autojen kulutus tulisi saattaa muutaman vuoden siirtymäajalla neljään litraan sataa kilometriä kohden. Niille, jotka ajavat tällaisilla autoilla, tulee antaa verohelpotuksia. Energia-asioissa tarvitaan tiukkoja otteita toisin kuin monissa muissa asioissa.

Olen kirjoittanut pari juttua Aamulehteen. Toisen lähettämisessä mokasin niin, että asian tuoreus meni ohi. Se liittyi siihen, että oikeusoppineet halusivat päästä eroon maallikoista oikeudenistunnoista. Taustalla oli juttu, jossa lautamiehet olivat eri mieltä tuomarien kanssa. Lautamiesjärjestelmä tulisi siis lakkauttaa ja antaa päätökset niiden käsiin, jotka asioista jotakin ymmärtävät. Tämä kuulosti kummalliselta, sillä onhan lautamiesjärjestelmä esimerkiksi amerikkalaisen oikeusjärjestelmän ydin, josta he eivät halua luopua. Lakiasiat ovat heidän mielestään liian tärkeitä, jotta ne voitaisiin jättää vain lakimiesten käsiin. Toinen juttu liittyi supersankareihin ja se löytyy kirjoitusteni joukosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *